Het is geen geheim dat de beste maaltijden vaak die zijn die thuis worden bereid. Van moeders zondags gebraad tot vaders beroemde chili, er zijn bepaalde recepten die gewoon niet te overtreffen zijn. En hoewel professionele koks ongetwijfeld hun eigen beproefde gerechten hebben, is het soms de alledaagse thuiskok die met iets echt bijzonders op de proppen komt.
Daarom hebben we deze verzameling “sterren” recepten samengesteld voor thuiskoks zoals jij!
1. Ma’s gebraden kip
Er is een reden waarom dit recept een klassieker is. Vochtige en malse kip, knapperig vel, en een heerlijke jus maken het tot een perfect zondags diner.
Ingrediënten:
1 hele kip
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel paprikapoeder
zout en peper, naar smaak
2 eetlepels olijfolie
1 kop kippenbouillon
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden C.
2. Meng in een kleine kom knoflook, tijm, paprikapoeder, zout en peper. Wrijf het mengsel over de hele kip.
3. Verhit de olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak 4 minuten per kant, of tot ze goudbruin is.
4. Zet de koekenpan over in de oven en braad 30 minuten, of tot de kip door en door gaar is.
5. Neem de kip uit de koekenpan en houd warm.
6. Breng in een kleine steelpan de kippenbouillon aan de kook. Laat 2 minuten koken, of tot ze licht ingedikt is. Serveer de jus over de kip.
2. Gegrilde kaas met spek en tomaat
Dit broodje is het ultieme comfort food. Knapperig spek, kleverige kaas, en sappige tomaten maken hem onweerstaanbaar.
Ingrediënten:
8 plakjes spek, gekookt
8 sneetjes brood
1/2 kopje mayonaise
1/2 kopje tomatensaus
1/4 kopje Parmezaanse kaas, geraspt
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel zwarte peper
8 plakjes kaas (naar keuze)
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 350 graden.
2. Meng in een kom de mayonaise, tomatensaus, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, zout en peper door elkaar.
3. Besmeer elk sneetje brood met het mengsel.
4. Leg er een laagje spek over, gevolgd door een plakje kaas.
5. Leg de sandwiches op een bakplaat en bak ze 10-12 minuten, of tot de kaas gesmolten is en het brood geroosterd.
3. Chili con Carne
Dit stevige gerecht is perfect voor koude winteravonden. Het zit boordevol smaak, en de restjes zijn lekker voor de lunch de volgende dag.
Ingrediënten:
1 pond gemalen rundvlees
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 paprika, in stukjes gesneden
1 blikje (15 ons) zwarte bonen, uitgelekt en gespoeld
1 blik (14,5 ounces) tomaten in blokjes, niet uitgelekt
1 blikje (4 ons) in blokjes gesneden groene chilipepers
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
Optionele toppings:
Versnipperde kaas, zure room, in blokjes gesneden avocado, gehakte groene uien
Instructies:
1. Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur het rundvlees tot het bruin is. Giet overtollig vet af. Voeg de ui, knoflook en paprika bij het rundvlees en bak tot ze zacht zijn geworden, ongeveer 5 minuten.
2. Voeg zwarte bonen, tomaten met hun sap, groene chilipepers, chilipoeder, komijn, zout en zwarte peper aan de pan toe. Roer goed en breng het geheel aan de kook.
3. Verlaag het vuur tot laag en laat 30 minuten sudderen, of langer als je de tijd hebt. De smaken ontwikkelen zich naarmate het langer suddert.
4. Serveer in kommen gegarneerd met geraspte kaas, zure room, in blokjes gesneden avocado, en gehakte groene uien indien gewenst.
4. Klassieke Quiche Lorraine
Als je een brunch-vriendelijk gerecht zoekt dat elke keer weer indruk maakt, zoek dan niet verder dan quiche Lorraine. Rijk en romig, met een knapperige korst, het zal zeker in de smaak vallen.
Ingrediënten:
1 bevroren taartkorst
1 kopje zware room
4 eieren
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel nootmuskaat
8 ons spek, in blokjes gesneden
1 kop geraspte Zwitserse kaas
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 375 graden Fahrenheit.
2. Klop in een grote kom de zware room, eieren, zout, peper en nootmuskaat door elkaar.
3. Giet het mengsel in de bevroren taartbodem. Werk af met in blokjes gesneden spek en Zwitserse kaas.
4. Bak 45 minuten of tot de quiche goudbruin en gaar is. Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren.
5. Rosbief en Yorkshire pudding
Dit is een klassiek Brits gerecht dat perfect is voor speciale gelegenheden. Malse rosbief geserveerd met fluffy Yorkshire pudding zal zeker indruk maken op je gasten.
Ingrediënten:
1 gebraden runderlende (2-3 kg)
1 eetlepel olie
2 kopjes bloem voor alle doeleinden
4 kopjes melk
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
4 eieren
8 el boter
6 uien, fijngehakt
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
2. Bak in een grote braadslede het rundvlees aan alle kanten bruin in olie.
3. Meng in een kom bloem, melk, zout en peper door elkaar. Giet over het rundvlees en roer om te coaten.
4. Klop in een andere kom de eieren en boter door elkaar. Giet over mengsel in braadslede en roer goed.
5. Scatter er gehakte uien over.
6. Braad in de oven gedurende 1 1/2 uur, of tot het rundvlees door en door gaar is.
7. Serveer met Yorkshire pudding en een jus naar keuze.
Deze gerechten zijn allemaal door gewone mensen gemaakt en lekker gevonden, en het zijn beslist geen doorsnee gerechten. Dus of je nu op zoek bent naar een nieuw diner idee of gewoon een wandeling door het geheugen wilt maken, bekijk zeker deze geweldige recepten!
Geniet ervan!