Er zijn veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het combineren van wijn met spijs. Van het gerecht zelf tot de kruiden die bij de bereiding gebruikt worden, van de nationaliteit van de keuken tot je eigen persoonlijke smaakvoorkeur, er zijn heel wat variabelen in het spel. Maar met een beetje kennis en wat oefening kun je gemakkelijk leren hoe je wijn met om het even welk soort voedsel kunt combineren.

Hier zijn zeven tips om je op weg te helpen:

Stem de hoeveelheid van de wijn af

Bij het koppelen van wijn aan spijzen wil je het gewicht van de twee gerechten zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Zwaardere spijzen passen het best bij zwaardere wijnen, en lichtere spijzen bij lichtere wijnen. Dit is niet altijd gemakkelijk te doen, maar het is een goede vuistregel om te volgen.

Het smaakprofiel

Het smaakprofiel van een wijn bestaat uit drie componenten: zoetheid, zuurgraad, en tannine. Bij het koppelen van wijn aan spijzen wil je met al deze drie componenten rekening houden en gerechten zoeken die ze aanvullen. Bijvoorbeeld, als je een gerecht serveert dat hoog in zuur is, zou je een wijn willen schenken die laag in zuur is.

Houd rekening met de nationaliteit van de keuken

Bij het koppelen van wijn aan spijzen is het belangrijk rekening te houden met de nationaliteit van de keuken. Elk land heeft zijn eigen unieke reeks smaken en specerijen die moeilijk te evenaren kunnen zijn als je wijn bij voedsel uit andere landen combineert. Dus als je een gerecht uit een bepaald land serveert, probeer dan een wijn uit datzelfde land te vinden om het mee te combineren.

Let op het zoutgehalte

Zout kan een moeilijke smaak zijn om met wijn te combineren omdat het veel andere smaken kan overstemmen. Als je wijn met eten paart, wil je er zeker van zijn dat het zoutgehalte van het gerecht niet te hoog, of de wijn zal in vergelijking daarmee flauw smaken.

Houd rekening met de zoetheid

Als het gerecht zoet is, wil je een wijn serveren die ook zoet is. Is het gerecht hartig, dan wil je een wijn serveren die ook hartig is. Ook dit is een vuistregel die moeilijk te volgen kan zijn, maar het is een goede algemene richtlijn om naar te handelen.

De textuur

De textuur van een spijs kan ook een factor zijn om rekening mee te houden bij het koppelen ervan aan wijn. Voedsel dat zacht en romig is past meestal goed bij wijnen die een romige textuur hebben, terwijl voedsel dat knapperig en krokant is goed past bij wijnen die een knapperige textuur hebben .

De persoonlijke smaakvoorkeur

Uiteindelijk is je eigen persoonlijke smaakvoorkeur het allerbelangrijkste om rekening mee te houden bij het combineren van wijn met spijs. Als je niet houdt van de manier waarop een bepaalde wijn smaakt bij een bepaald gerecht, dan is het geen goed paar. Zo eenvoudig is het!

Experimenteer dus en vind combinaties die je lekker vindt. En wees niet bang om hulp te vragen aan een goed geïnformeerde vriend of restaurantpersoneel. Zij kunnen vaak een geweldige hulpbron zijn als het gaat om het vinden van het perfecte wijn-spijs-paring!