Om als een pro wijn te kunnen bestellen, moet je iets weten over de verschillende soorten wijnen. Er zijn twee hoofdsoorten wijn – rood en wit. Binnen die twee categorieën zijn er veel verschillende soorten.

Er zijn veel populaire wijnstreken in de wereld. Enkele van de bekendste streken liggen in Frankrijk, Italië, en Spanje. Elke streek heeft zijn eigen unieke stijl van wijn. In Frankrijk, bijvoorbeeld, maken ze veel lichte, fruitige wijnen. Italiaanse wijnen staan bekend om hun gedurfde smaken, en Spaanse wijnen zijn meestal vrij droog. Als je verschillende wijnen wilt uitproberen, is het een goed idee om deze verschillende streken te verkennen.

Hier zijn vijf tips die je zullen helpen wijn te bestellen als een pro:

1) Ken het verschil tussen rode en witte wijnen

Als je wijn wilt bestellen als een fijnproever in een restaurant, is het belangrijk dat je het verschil kent tussen witte en rode wijnen. Rode wijnen worden gemaakt van donkerdere druiven, terwijl witte wijnen van lichtere druiven gemaakt worden. Rode wijnen hebben de neiging een brutalere smaak te hebben, terwijl witte wijnen delicater zijn.

Als je het verschil tussen de verschillende soorten wijn kent, kun je de juiste fles voor je smaakpapillen bestellen, en je zult zeker indruk maken op je vrienden en familie met je wijnkennis.

2) Kies de juiste wijn voor de gelegenheid

Als je als een pro wijn wilt bestellen in een restaurant, is het belangrijk dat je de juiste wijn kiest voor de gelegenheid. Als je thuis een informeel etentje hebt, kies dan een lichte en verfrissende witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. Ga je naar een formeler diner, kies dan een rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Merlot.

Elke soort wijn past goed bij verschillende soorten voedsel. Rode wijnen zijn bijvoorbeeld perfect voor gerechten die rijk en hartig zijn, terwijl witte wijnen perfect zijn voor lichtere gerechten. Door de juiste wijn voor de gelegenheid te kiezen, zul je zeker indruk maken op je vrienden en familie met je wijnkennis.

3) Denk aan het voedsel dat je zult eten

Als je wijn bestelt als een pro, is het belangrijk dat je nadenkt over het soort voedsel dat je gaat eten. Eet je een zwaar gerecht, zoals biefstuk of ribbetjes, kies dan een krachtige rode wijn die de smaken van het eten kan doorstaan. Eet je een licht gerecht, zoals vis, zeevruchten of kip, kies dan een lichte witte wijn.

Elke soort wijn gaat goed samen met verschillende soorten voedsel. Door de juiste wijn voor de gelegenheid te kiezen, krijg je de perfecte maaltijd die indruk zal maken op je vrienden en familie.

4) Wees niet bang om hulp te vragen

Als je wijn bestelt als een pro, is het belangrijk te onthouden dat je altijd om hulp kunt vragen. Als je niet zeker weet welke wijn je moet bestellen, wees dan niet bang om je serveerder om aanbevelingen te vragen. Door om hulp te vragen kun je alsnog de perfecte wijn voor je maaltijd bestellen en indruk maken op je vrienden en familie met je wijnkennis. Wees dus niet bang om hulp te vragen bij het bestellen van wijn – het personeel in restaurants is meer dan blij je te kunnen de perfecte wijn voor je smaakpapillen en de gelegenheid te vinden.

5) Maak plezier!

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je wijn bestelt als een pro, is dat je plezier hebt! Wijn is bedoeld om van te genieten, dus neem het niet te serieus. Experimenteer met verschillende soorten en kijk wat je het lekkerst vindt. Door plezier te maken kun je genieten van je maaltijd en indruk maken op je vrienden en familie met je wijnkennis.

Veel succes alvast bij het kiezen van die perfectie fles wijn!