De meeste mensen weten dat alcohol en lichaamsbeweging niet samengaan. Maar wat veel mensen niet weten is dat alcohol en krachttraining een bijzonder slechte combinatie zijn. Hier zijn alsnog een aantal redenen waarom je moet vermijden alcohol te drinken voor of na krachttraining.
Coördinatie
Als je alcohol drinkt, tast dat je beoordelingsvermogen aan, wat kan leiden tot slechte beslissingen, waaronder besluiten om gewichten te heffen als je niet in de beste conditie bent om dat te doen. Het tast ook je coördinatie aan, wat bij het gewichtheffen tot blessures kan leiden.
Uitdroging
Een gevaar van het drinken van alcohol vóór of na inspanning, vooral krachttraining, is dat alcohol het lichaam uitdroogt. Als je alcohol drinkt, wordt het in de bloedbaan opgenomen en naar de lever getransporteerd, waar het in acetaldehyde en ethanol wordt afgebroken. Acetaldehyde is een gifstof die cellen in de lever kan beschadigen, en ethanol is een soort alcohol die door het lichaam kan worden opgenomen en als brandstof gebruikt. Eén van de bijproducten van dit proces is warmte, en als je dit combineert met de warmte die door inspanning wordt geproduceerd, kan dat tot uitdroging leiden. Als je uitgedroogd bent, loop je een groter risico op hitte-uitputting of hitteberoerte. Je hebt ook meer kans om snel vermoeid te raken, wat je prestaties kan schaden.
Testosteron
Er zijn een paar manieren waarop alcohol het testosterongehalte bij mannen kan verlagen. Eén ervan is door de aanmaak van testosteron te verstoren. Net als hierboven omschreven volgt eenzelfde proces dat leidt tot uitdroging. Uitdroging kan leiden tot een daling van de testosteronspiegel. Alcohol kan ook de testosteronspiegel verlagen door de productie van lutropine hormoon (LH) te remmen. LH is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van testosteron.
Cortisol
Als je alcohol drinkt, zet dat het vrijkomen van het stresshormoon cortisol in gang. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel, wat je een tijdelijke energieboost kan geven, en het onderdrukt ook het immuunsysteem. Als je aan krachttraining doet, wil je dat je immuunsysteem optimaal functioneert, zodat je snel van je trainingen kunt herstellen. Verhoogde cortisolspiegels kunnen ook leiden tot spiervermoeidheid en verminderde spiergroei.
Slaap
Als je probeert een goede slaap te krijgen, is het drinken van alcohol voor het slapengaan geen goed idee. Alcohol conflicteert met de kwaliteit van je slaap en kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Het verstoort ook je slaappatronen, wat de volgende dag tot vermoeidheid kan leiden. Als je probeert in vorm te komen, moet je goed uitgerust zijn, zodat je met energie en enthousiasme kunt sporten.
Vetopslag
Er zijn een paar manieren waarop alcohol kan leiden tot een toename van de hoeveelheid vet die je lichaam opslaat. Eén ervan is door de afbraak van vetten te hinderen. Ook hier volgt hetzelfde proces dat uiteindelijk leidt tot uitdroging.
Uitdroging kan leiden tot een afname van de snelheid waarmee je lichaam vetten afbreekt, wat kan leiden tot een toename van de hoeveelheid vet die je lichaam opslaat. Alcohol kan de hoeveelheid vet die je lichaam opslaat ook verhogen door de niveaus van het hormoon insuline te verhogen. Insuline is een hormoon dat het lichaam helpt energie op te slaan in de vorm van glycogeen of triglyceriden. Als je alcohol drinkt, zorgt dat ervoor dat de alvleesklier meer insuline in de bloedbaan vrijgeeft. Hoe meer insuline in de bloedbaan, hoe groter de kans dat je lichaam overtollige energie als vet opslaat.
Verlies spiermassa
Alcoholgebruik kan ook leiden tot een verlies van spiermassa. Als je alcohol drinkt, lokt dat het vrijkomen uit van een eiwit dat caspase-3 heet. Caspase-3 is een enzym dat leidt tot apoptose, of cel dood. Wanneer caspase-3 geactiveerd wordt, leidt dat tot de vernietiging van spiercellen. Bovendien kan alcohol het vermogen van je spieren aantasten om na inspanning te groeien en zich te herstellen. Dit kan na verloop van tijd tot een verlies van spiermassa leiden.
Conclusie
Dus, als je in vorm wilt komen, kun je het drinken van alcohol het beste helemaal vermijden. Maar als je er toch voor kiest om te drinken, beperk je dan tot één of twee drankjes en zorg ervoor dat je veel water drinkt om gehydrateerd te blijven. En zorg ervoor dat je je lichaam voldoende tijd geeft om tussen de trainingen door te herstellen, zodat je al je harde werk niet ongedaan maakt.